O problemă ce va apărea în curând: sancţiunea injustă a „concursului de infracţiuni”

13-02-2015

              La momentul intrării în vigoare a Noului cod penal, am arătat că acesta, de regulă, este mai blând cu cei care săvârÅŸesc o singură faptă ÅŸi foarte dur cu cei care săvârÅŸesc mai multe infracÅ£iuni.

            Chiar dacă, afirmaÅ£ia de mai sus pare, la o primă vedere, corectă ÅŸi de bun simÅ£, în practică, aplicarea dispoziÅ£iilor noului cod penal va conduce la pedepse foarte mari, multe dintre acestea vădit injuste.

            Astfel, spre deosebire de vechiul cod penal care prevedea în cazul comiterii mai multor infracÅ£iuni că se aplică doar o singură pedeapsă (cea mai grea) la care se putea adăuga un spor (care, în practică fie nu se adăuga fie era mic), noul cod penal prevede că se va aplica pedeapsa cea mai grea la care se va adăuga obligatoriu o treime din totalul celorlalte pedepse.

            Mai concret, în ipoteza în care o persoană comitea 40 de furturi sau 40 de înÅŸelăciuni, din categoria denumită popular „găinării” cu prejudicii reduse, primea câţiva ani de închisoare (de regulă maxim 4-5) în condiÅ£iile în care, furtul era sancÅ£ionat cu o pedeapsă de la 3 la 15 ani.

            ÃŽn condiÅ£iile aceloraÅŸi fapte (40 de spargeri de autoturisme din aceeaÅŸi parcare sau înÅŸelarea a 40 de persoane cu sume mici), chiar dacă i se va aplica persoanei în cauză minimul de pedeapsă pentru fiecare faptă (care este un an ÅŸi la furt ÅŸi la înÅŸelăciune) aceasta va executa 14 ani, adică un an la care se adaugă 1/3 din 39 ani, adică 13 ani.

            Åži la aceast exemplu s-ar putea obiecta în felul următor: a spart 40 de maÅŸini sau a înÅŸelat 40 de bătrâni, îşi merită pedeapsa de 14 ani.

            Problema este însă că, dincolo de faptul că deÅ£inutul „găinar” va fi „cazat” ÅŸi „reeducat” 14 ani pe banii statului, un infractor mai deÅŸtept care comite un singur furt sau o singură înÅŸelăciune cu o valoare enormă va putea primi pedeapsa maximă, adică 5 ani conform noului cod penal.

            Aceste „anomalii” nu au apărut foarte des în practică încă, datorită faptului că faptele comise în concurs înainte de 1 februarie 2014 sunt judecate, de regulă, după dispoziÅ£iile vechiului cod penal care constituie legea mai favorabilă.

            ÃŽn curând însă vom începe să asistăm la asemenea pedepse pentru fapte comise după 1 februarie 2014, moment în care societatea va începe să se întrebe dacă soluÅ£ia noului cod penal corespunde cerinÅ£elor sociale ale anului 2015..