Noul cod penal. Pedepsele II Recidiva

18-04-2014

         AÅŸa cum arătam săptămâna trecută, Noul cod penal are o abordare diferită în ceea ce priveÅŸte pedepsele, sancÅ£ionând mult mai aspru pe cei care comit mai multe infracÅ£iuni înainte să fie condamnaÅ£i ÅŸi pe cei care recidivează.

            Astfel, chiar dacă în mai multe cazuri, limitele de pedeapsă ale infracÅ£iunilor au scăzut, cei care comit mai multe fapte materiale sau mai multe infracÅ£iuni sunt sancÅ£ionaÅ£i mai drastic, aÅŸa cum am arătat, cu exemple practice, săptămâna trecută

            Åži recidiviÅŸtii au parte de un tratament mai dur în condiÅ£iile noului cod penal. Conform articolului 41 din noul cod exista recidiva cand, dupa ramanerea definitiva a unei hotarari de condamnare la pedeapsa inchisorii mai mare de un an si pana la reabilitare sau implinirea termenului de reabilitare, condamnatul savarseste din nou o infractiune cu intentie sau cu intentie depasita, pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de un an sau mai mare.

            ÃŽn condiÅ£iile în care, spre exemplu, o persoană este liberată condiÅ£ionat înainte de executarea pedepsei ÅŸi comite o nouă infracÅ£iune până la împlinirea termenului de reabilitare, pedeapsa pentru fapta nouă, comisă în stare de recidivă se adăuga la pedeapsa anterioară neexecutată, acest tratament fiind mult mai dur decât cel prevăzut în vechiul cod penal.

            Conform art. 43 alineat 2 din noul cod penal când sunt savarsite mai multe infractiuni concurente, dintre care cel putin una se afla in stare de recidiva, pedepsele stabilite se contopesc potrivit dispozitiilor referitoare la concursul de infractiuni, iar pedeapsa rezultata se adauga la pedeapsa anterioara neexecutata ori la restul ramas neexecutat din aceasta.

            Luând exemplul de săptămîna trecută, la pedeapsa de 9 ani aplicată pentru cele 25 de furturi (în condiÅ£iile în care s-ar aplica minimul pentru fiecare furt) se va adăuga automat ÅŸi restul de pedeapsă neexecutat din prima condamnare.

            Mai mult, alineatul 3 al aceluiaÅŸi articol prevede că, daca prin însumarea pedepselor s-ar depasi cu mai mult de 10 ani maximul general al pedepsei inchisorii, iar pentru cel putin una dintre infractiunile savarsite pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de 20 de ani sau mai mare, in locul pedepselor cu inchisoarea se poate aplica pedeapsa detentiunii pe viaţă.