Contractul de muncă nu mai poate fi suspendat de angajator. Decizie a Curţii Constituţionale

30-06-2015

Prin Decizia nr. 297/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 431 din 17 iunie 2015, Curtea Constituţională a decis că angajatorul nu mai poate dispune suspendarea contractului de muncă al angajatului în momentul în care formuleză o plângere penală faţă de acesta declarând neconstituţionale prevederile articolului 52 alineat 1 litera b din Codul muncii. Potrivit acestui text legal, contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompa . . .

O problemă ce va apărea în curând: sancţiunea injustă a „concursului de infracţiuni”

13-02-2015

              La momentul intrării în vigoare a Noului cod penal, am arătat că acesta, de regulă, este mai blând cu cei care săvârÅŸesc o singură faptă ÅŸi foarte dur cu cei care săvârÅŸesc mai multe infracÅ£iuni.             Chiar dacă, afirmaÅ£ia de mai sus pare, la o primă vedere, corectă ÅŸi de bun simÅ£, în practică, aplicarea dispoziÅ£iilor noului cod penal va conduce la pedepse foarte mari, multe dintre acestea vădit injuste.          &nb . . .

Problema parcarilor in Oradea I

18-07-2014

Deşi până acum nu m-am referit niciodată la problemele juridice de interes local, scandalul public legat de problema parcărilor în Oradea impune anumite precizări din punct de vedere juridic. Astfel, la 19 iunie şi respectiv la 30 iunie 2014, Prefectul Judeţului Bihor a atacat în contencios administrativ, la Tribunalul Bihor, mai multe dispoziţii din actele emise de Consililul Local Oradea şi respectiv Primarul Municipiului Oradea. Mai precis, au fost atacate prevederile care impuneau „taxa” de parcare de 45 lei în cazul în care se parca fără tichet valabil şi dispoziţiile primarului prin care se înfiinŠ. . .

Accidentele de circulaţie cu victime conform Noului Cod Penal II

18-07-2014

Aşa cum am arătat şi săptămâna trecută, Noul cod penal cuprinde o reglementare diferită faţă de vechea legislaţie penală în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie care au ca urmare vătămarea corporală a unor persoane, astfel încât în cazul accidentelor ce au avut ca urmare leziuni ce necesită până la 90 de zile de îngrijiri medicale nu mai există răspundere penală a autorului. Astfel, în cazul unui accident din care rezultă vătămarea unei persoane, în prima fază se va aştepta rezultatul examinării medico legale a victimei accidentului, fiind numeroase situaţii î . . .

Accidentele de circulaţie cu victime conform Noului Cod Penal I

12-06-2014

Noul cod penal cuprinde o reglementare diferită faţă de vechea legislaţie penală în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie care au ca urmare vătămarea corporală a unor persoane. Dacă în ceea ce priveşte accidentele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, reglementarea noii legislaţii este identică cu cea veche, autorul urmând să răspundă penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din cupă, în ceea ce priveşte accidentele soldate doar cu vătămări corporale, în principiul autorul va răspunde penal doar dacă victima are nevoie de îngrijiri medicale de peste 90 de zil . . .

Cum se poate evita o condamnare conform Noului Cod penal. Împăcarea

20-05-2014

Noul cod penal are o concepţie diferită faţă de vechea reglementare în ceea ce priveşte sancţionatrea unor anumite fapte. Dacă vechia legislaţie penală punea accentul pe pedepsirea persoanelor care comit anumite infracţiuni, Noul cod penal îşi propune să dea prioritate intereselor directe ale victimei infracţiunii şi recuperării prejudiciului. Astfel, pentru anumite infracţiuni este posibilă îmăcarea părţilor chiar dacă sesizarea se face din oficiu, spre deosebire de vechiul cod unde împăcarea era posibilă numai dacă infracţiunea se urmărea la plângerea persoanei vătămate. Mai . . .

Decizii contradictorii cu privire la efectele imediate ale Noului cod penal.

15-05-2014

Aşa cum arătam săptămâna trecută, una dintre problemele cele mai des întâlnite în materie penală ca urmare a intrării în vigoare a codului penal se referă la modalitatea de aplicare a legii penale mai favorabile. Mai concret, într-o cauză penală aflată pe rol trebuie aplicat unul dintre cele două coduri penale sau este posibilă aplicarea ambelor coduri, respectiv aplicarea unor instituţii din vechiul cod şi a altora din noul cod în funcţie de legea mai favorabilă în concret inculpatului raportată strict la instituţia respectivă? Tot atunci am arătat că, printr-o decizie din 14 aprilie 20 . . .

Aplicarea legii penale mai favorabile. Decizie importantă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

15-05-2014

Una dintre problemele cele mai des întâlnite în materie penală ca urmare a intrării în vigoare a codului penal se referă la modalitatea de aplicare a legii penale mai favorabile. Mai concret, într-o cauză penală aflată pe rol trebuie aplicat unul dintre cele două coduri penale sau este posibilă aplicarea ambelor coduri, respectiv aplicarea unor instituţii din vechiul cod şi a altora din noul cod în funcţie de legea mai favorabilă în concret inculpatului raportată strict la instituţia respectivă? Problema care a fost reflectată şi de presă cu ocazia judecării unor dosare „celebre” î . . .

Noul cod penal. Pedepsele II Recidiva

18-04-2014

         AÅŸa cum arătam săptămâna trecută, Noul cod penal are o abordare diferită în ceea ce priveÅŸte pedepsele, sancÅ£ionând mult mai aspru pe cei care comit mai multe infracÅ£iuni înainte să fie condamnaÅ£i ÅŸi pe cei care recidivează.             Astfel, chiar dacă în mai multe cazuri, limitele de pedeapsă ale infracÅ£iunilor au scăzut, cei care comit mai multe fapte materiale sau mai multe infracÅ£iuni sunt sancÅ£ionaÅ£i mai drastic, aÅŸa cum am arătat, cu exemple practice, săptămâna trecută   . . .

Noul cod penal. Pedepsele I

14-02-2014

           Noul cod penal are o abordare diferită în ceea ce priveÅŸte pedepsele, sancÅ£ionând mult mai aspru pe cei care comit mai multe infracÅ£iuni înainte să fie condamnaÅ£i ÅŸi pe cei care recidivează. ÃŽn privinÅ£a limitelor de pedeapsă pentru fiecare infracÅ£iune, se remarcă o tendiţă generală de reducere a acestora în cazul în care erau excesiv de mari. Astfel, în cazul furtului calificat, dacă înainte de 1 februarie limtele de pedeapsă erau de la 3 la 15 ani, prin noul cod acestea au fost coborîte între 1 ÅŸi 5 ani. Nu în cazul tuturor infra . . .